Wijnen bij de BBQ
Proeverij 15 juli 2023 bij Rein en Irma
door Will
Caves de Marsigny, blanc de noirs brut, Crémant de Bourgogne, druiven: pinot noir en gamay; Jumbo, alc. 12%, prijs 9,99 euro
Coöperatie van 430 wijnboeren in de Bourgogne, in de regio Auxerrois grenzend aan de Champagnestreek. Ze levert druiven voor diverse crémants en produceert jaarlijks drie miljoen flessen.
Deze crémant is een bijzondere, zoniet ongebruikelijke assemblage, een blanc de noirs, gemaakt van pinot noir en gamay. Hij is geproduceerd volgens de traditionele methode die ook in de Champagne wordt gebezigd, met een tweede gisting op de fles. De crémants rijpen in kalksteengroeves waarvan de stenen ooit zijn gebruikt voor tal van beroemde monumenten, zoals de Notre Dame en de kathedraal van Chartres.
Van Perswijn kreeg hij vier sterren: “Fijne peer, meloen, gele pruimen, zacht en fijn in de smaak, met milde zuren.” Hamersma gaf hem een 9-: “Want waarschijnlijk de beste mousserende wijn onder een tientje in de supermarkt. Fijne mousse, frisse vrolijkheid, pit en een flinterende frisheid.”
2. Bacaréto Verdicchio dei Castelli di Jesi, Castelli di Jesi Classico superiore doc, Pontemagno, druif: verdicchio; 2020, Wijnhuis Blerick alc. 14%, prijs 9,75 euro
Pontemagno is een samenwerkingsverband van een handelaar en het wijnbedrijf Piersanti, opgericht in 1955 door Giovanni Piersanti. Het bedrijf specialiseerde zich vanaf de jaren tachtig in verdicchio dei Castelli di Jesi, een witte DOC-wijn die uitsluitend mag worden geproduceerd in 25 gemeenten ten westen van Jesi in de Midden-Italiaanse provincies Macerata en Ancona.
De wijn wordt gemaakt van minimaal 85 procent verdicchiodruiven, aangevuld met maximaal 15 procent andere witte druivensoorten die in de regio Marche gebruikelijk zijn. De druivenstokken staan op kalkrijke bodems die de wijn voldoende mineraliteit geven. De druiven worden laat geplukt. Rijping gedurende 6 maanden in stalen tanks. Een klein gedeelte van deze Bacaréto Verdicchio heeft houtrijping gehad waardoor hij wat meer body heeft. Hamersma geeft deze wijn een 9+ en schreef over de jaargang 2019: “Appelbeignet, mandarijnessence, de banaan wat minder rijp. Turks fruit, zweempje groene kruiderij dit keer en milde zuren. Blijft de beste verdicchio onder tien euro.”
Drinken bij: voorgerechten, wit vlees (min of meer uitgebreid), champignons, truffels, gebakken groenten. Vis, schaal- en weekdieren en uitgebreide gerechten uit de typische Marche-keuken die een wijn met een sterke persoonlijkheid vereisen.
3. Cantina Tramin Lagrein Rosé, Trentino-Alto Adige doc, druif: lagrein; 2022, Wijnhuis Blerick, alc. 13%, prijs 15,99 euro.
Cantina Tramin is een wijncoöperatie uit het Italiaanse Zuid-Tirol ofwel Alto Adige. De coöperatie omvat 160 wijnboeren die pure kwaliteitswijn maken. Er zullen immers niet veel wijncoöperaties zijn die voor hun product ooit 100 Parker-punten hebben verkregen. Wijnschrijver Robert Parker kende in 2009 deze score toe aan haar gewurztraminer Epokale, de eerste Italiaanse wijn buiten Toscane en Piemonte die dit puntenaantal behaalde. De lagrein is een lokale druif, stamt af van de teroldego en is verwant aan onder meer syrah en pinot noir. Hij wordt door Hugh Johnson omschreven als donker, rijk, pruimachtig en behept met een bittere afdronk.
Wijnen van lagrein maar zeker rosés van deze druif zul je in ons land zelden of nooit tegenkomen. De druiven van deze rosé zijn afkomstig van wijngaarden die zich uitstrekken over heuvels die tegen een berg aanschurken, op een hoogte tussen 250 en 400 meter. De bodems zijn kalkhoudend en omvatten een mengsel van klei, grind en zand, terwijl het terroir onderhevig is aan sterke temperatuurschommelingen. Perswijn gaf de rosé 15 punten: “Geur: open, rood ruit, kersen, bramen, cassis. Smaak: dikte, vulling, sappig, zuren, zoetzuur.”
In haar beschrijving van de wijn geeft de coöperatie hoog op van de “fruitige en delicate geur evenals een frisse en prikkelende smaak. Uitstekend bij stevige voorgerechten, gerookte vis en wit vlees. Aanrader in combinatie met de typische Zuid-Tiroolse snack van spek, typische vleeswaren en kazen, maar ook voor een gezellige borrel.”
Langmeil Steadfast, Barossa Valley, druif: shiraz 58%/cabernet sauvignon 42%, 2021, Wijnhuis Blerick, alc. 14,5%, prijs 9,75 euro
Het wijnhuis werd opgericht in 1930, sloot in 1988 en heeft daar tot 1996 staan te verpieteren totdat drie vrienden besloten er nieuw leven in te blazen. De geschiedenis van het dorpje Langmeil gaat terug naar de eerste wijnpioniers in Australië. Een Duitse migrant plantte er in 1843 een 3,5 hectare grote shiraz-wijngaard, die nog altijd bestaat en waarvan wordt aangenomen dat hij de oudste wijngaard met deze druif ter wereld is.
Paul Lindner, chef-wijnmaker, over dit glas:
“Kleur: Medium tot diep karmijnrood met paarse tinten.
Aroma: Rijke en zoete aroma's van rode en blauwe bessen springen uit het glas met hints van zwarte olijven, kruiden en geroosterde tonen die wat hartigheid toevoegen.
Smaak: Rijpe en sappige bessen en medium body. Fluweelzachte tannines voegen structuur en textuur toe aan de wijn, terwijl zoete en heidekruiden het sappige fruit in balans brengen.
Bewaren totv 2032."