Recepten

Recepten van onze leden

Stoofvlees volgens recept van Veerle

Voor 4 personen

Benodigdheden


Bereidingswijze

Smakelijk.


Preisoep van Veerle

Ik maak altijd een grote pan soep.

Benodigdheden


Bereiding

Smakelijk


Chocolademousse met rode peper met een compote van cranberries van Claartje



Voor 4 personen

Mousse

Ingrediënten

Bereidingswijze

Cranberries compôte

Bereidingswijze


Smaakt heerlijk bij: Domaine de La Rectorie  Banyuls Cuvée Thérèse Reig 2019  

Von Karl Udo Gerth - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6626737

Hessischer Handkäse mit Musik

Ingrediënten

3 uien
8 eetlepels appelciderazijn
4 eetlepels olie
5 eetlepels appelcider
1 snufje peper (versgemalen)
0,5 tl komijnzaad
8 stuks. Handkäse (of Harz kaas, ca. 400 g)

Bereiding

Pel de uien, hak ze fijn, meng met een dressing van azijn, olie, appelwijn en 2 eetlepels water, breng op smaak met peper en karwijzaad.
Doe de handkaas in een kommetje, giet de marinade erover, dek af en laat minimaal 2-3 uur marineren. 





By Kandschwar, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4992557

Spundkäse

Een oud traditioneel recept uit Mainz dat in bijna elke wijnbar en biertaverne is te vinden. 

Ingrediënten

100 gr roomkaas
100 gr kwark
50 gr zure room
25 ml room
1 tl paprikapoeder, zoet
knoflookteentje
½ ui
beetje zout, wat peper van de molen

Bereiding 

Meng de roomkaas, kwark, zure room en room tot een gladde massa, pel de ui en knoflook, snijd zeer fijn en voeg toe aan het kwarkmengsel. Breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper en laat minimaal 1 uur in de koelkast staan. 

Serveer met versgebakken pretzels, bij voorkeur die van Ditsch!!! 

Fotobron: Eric Gradner / Flickr

Basisrecept hummus 

Een supermakkelijk recept en zo klaar. 

Ingrediënten

1 blik kikkererwten (400 gr) 
1 teentje knoflook, geperst
3 eetlepels tahin (sesampasta), goed schudden voor gebruik
2 eetlepels vers citroensap
1 flinke theelepel gemalen komijn
olijfolie naar believen
peper en zout 

Bereiding

Ik maak het met mijn staafmixer met opzet. Alles mixen totdat het een mooi smeersel wordt, eventueel meer olijfolie en op het eind wat water toevoegen. 
Voorzichtig met de knoflook, die kan bitter worden als je van plan bent de hummus een paar dagen in de koelkast te bewaren.  Voor een pittigere versie hummus voeg ik een goede theelepel chilivlokken toe en/of een theelepel gerookte paprikapoeder.  Kikkererwten of kichererbsen koop ik altijd in Duitsland, net zoals de grote witte boterbonen in blik. Goedkoper en betere kwaliteit dan in Nederland. Tahin vind je in de supermarkt of in de Turkse winkel. 
Garneren met een paar hele kikkererwten, een scheutje olijfolie, een handje  granaatappelpitten, wat verse munt, of iets dergelijks.   

 

Fotobron: By Charles Haynes from Hobart, Australia - Baba Ganouj, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57141436

Baba Ganoush 

Ingrediënten 

3 aubergines
3 teentjes knoflook
1 flinke eetlepel tahin (sesampasta) goed schudden voorgebruik
1 -2 theelepels gemalen komijnpoeder
sap van een hele citroen
olijfolie
peper en zout 

Bereiding

Verwarm de oven op 190 gr C.
Snij de aubergines in de lengte doormidden en kerf met een scherp mes de snijkant in ruitvorm in. Besprenkel met olijfolie en leg met de snijkant naar boven op een bakplaat. Ongeveer 45 minuten.
Pak de knoflookteentjes in alufolie en leg erbij om te poffen.
Schraap met een lepel het vruchtvlees uit de schil van de aubergines en doe in de keukenmachine, samen met de knoflookteentjes (wel eerst pellen). Voeg de tahin, komijnpoeder en twee eetlepels olijfolie toe en draai tot een grove puree.
Op smaak brengen met peper, zout, citroenzest en -sap en eventueel wat extra komijnpoeder of olijfolie.  

NB!   De aubergines hoeven echt niet van die grote  glanzende exemplaren uit de supermarkt te zijn. Ik koop ze meestal in de Turkse winkel, vaak kleiner en een beetje gerimpeld, maar net zo lekker en een stuk goedkoper. 


 

Fotobron: H. Hristov / Wikimedia 

Bulgursalade met kikkererwten 

Deze salade kan ook met couscous gemaakt worden en is super eenvoudig en een mooie begeleider van lamsvlees of kip of zomers op het terras met een lekker glas wijn. 

Ingrediënten 

200 gr bulgur
200 gr water
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel ras al anout (Marokkaans kruidenmengel)
komkommer
radijsjes
cherrytomaatjes
handvol gedroogde abrikozen, 60 minuten geweld in warm water
handvol verse munt
handvol verse peterselie
handvol granaatappelpitten
sap van ½ citroen
goede olijfolie
zout en peper naar believen 

Bereiding

De bulgur bereiden volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik doe er altijd een lepel olijfolie en wat ras el hanout bij voor een  wat exotisch aroma. De kant-en-klare bulgur laten afkoelen en daarna de andere ingrediënten klein snijden, toevoegen en door elkaar roeren.