Recepten
Recepten van onze leden
Stoofvlees volgens recept van Veerle
Voor 4 personenBenodigdheden
1 kg stoofvlees ( Colruyt Maaseik) kan ook in Nederland runderpoulet. ( vind ik minder lekker)
Boter om te braden
2 tot 3 grote uien fijn gesnipperd
3 sneden oud brood zonder korst
Mosterd peper en zout
Flesje orval ( trappist) of trappist Rochefort
Bereidingswijze
Boter in de pan goed warm laten worden
Uien erin bakken ongeveer 3 minuten
Vlees erbij doen en aanbakken. Dit op hoog vuur
Als het vlees aangebakken is, deksel op de pan en ongeveer 30 minuten laten stoven op klein vuur
Ondertussen het brood dik insmeren met de mosterd
Op het vlees leggen en even omroeren
Een half flesje bier erbij doen. Dit alles goed mengen en dan gedurende 3 uur het vlees rustig gaar laten worden
Regelmatig voorzichtig omroeren
Smakelijk.
Preisoep van Veerle
Ik maak altijd een grote pan soep.
Benodigdheden
6 grote uien
5 grote preien
4 courgetten
Bouillonblokjes, peper en eventueel nog zout. ( eigen smaak)
Bereiding
Uien grof snijden en in boter aanbakken
Groen van de prei grof snijden en bij de uien doen.
Wit van de prei apart houden.
De gourgetten snijden en bij de uien en prei doen.
Dit alles flink laten stoven en er dan water bijgieten
Als het kookt ongeveer 30 tot 40 minuten laten koken.
Ondertussen het wit van de prei klein snijden en apart houden.
Na ongeveer 40 minuten de soep fijn mixen met staafmixer en dan in de gemixte soep het wit van de prei doen en dit nog ongeveer 5 a 10 minuten laten koken.
Soep is klaar en kan opgediend worden met eventueel een beetje room, ook lekker met gemalen kaas.
Smakelijk
Chocolademousse met rode peper met een compote van cranberries van Claartje
Voor 4 personen
Mousse
Ingrediënten
40-50 ml espresso / sterke koffie
100 gram pure chocolade, gebroken
100 gram suiker
1 tl chilipeperpoeder (ik heb iets minder genomen)
eiwit van 2 eieren
200 ml slagroom
Bereidingswijze
Doe de koffie en de gebroken chocolade in een kom en laat al roerende au bain marie* smelten tot de chocolade volledig gesmolten is.
Haal de kom van het vuur en voeg de chilipoeder toe.
Klop de eiwitten stijf en voeg geleidelijk de suiker toe.
Klop in een andere kom de slagroom.
Spatel eerst de eiwitten heel voorzichtig door het chocolademengsel en daarna de slagroom. Giet in bakjes of kopjes.
Laat de mousse minimaal 12 uur opstijven in de koelkast.
Cranberries compôte
350 gram verse cranberries
1 kaneelstokje
sap + schil van 1 sinaasappel (ik heb de helft genomen, omdat de sinaasappel anders teveel overheerst)
2 kruidnagels
50 ml rode wijn of water
Bereidingswijze
Rasp de sinaasappel. Zorg ervoor dat je niet teveel wit hebt want dit smaakt een beetje bitter.
Pers de sinaasappel uit.
Doe de cranberry’s met het sinaasappelrasp, sap, het kaneelstokje, de kruidnagel en de rode wijn of water in een pan.
Breng aan de kook op medium vuur terwijl je af en toe roert.
Zet het vuur wat lager en blijft roeren tot de bessen zijn open geknapt. Dit duurt ongeveer 10 minuutjes. Wanneer alle cranberries zacht zijn geworden is de compote klaar.
Haal het kaneelstokje en de kruidnagel eruit en laag de compote afkoelen.
Bewaar afgedekt in de koelkast tot gebruik (bijvoorbeeld in een glazen weckpot) en draai de deksel erop.
Smaakt heerlijk bij: Domaine de La Rectorie Banyuls Cuvée Thérèse Reig 2019
Von Karl Udo Gerth - Eigenes Werk, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=6626737
Hessischer Handkäse mit Musik
Ingrediënten
3 uien
8 eetlepels appelciderazijn
4 eetlepels olie
5 eetlepels appelcider
1 snufje peper (versgemalen)
0,5 tl komijnzaad
8 stuks. Handkäse (of Harz kaas, ca. 400 g)
Bereiding
Pel de uien, hak ze fijn, meng met een dressing van azijn, olie, appelwijn en 2 eetlepels water, breng op smaak met peper en karwijzaad.
Doe de handkaas in een kommetje, giet de marinade erover, dek af en laat minimaal 2-3 uur marineren.
By Kandschwar, CC BY-SA 3.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=4992557
Spundkäse
Een oud traditioneel recept uit Mainz dat in bijna elke wijnbar en biertaverne is te vinden.
Ingrediënten
100 gr roomkaas
100 gr kwark
50 gr zure room
25 ml room
1 tl paprikapoeder, zoet
knoflookteentje
½ ui
beetje zout, wat peper van de molen
Bereiding
Meng de roomkaas, kwark, zure room en room tot een gladde massa, pel de ui en knoflook, snijd zeer fijn en voeg toe aan het kwarkmengsel. Breng op smaak met paprikapoeder, zout en peper en laat minimaal 1 uur in de koelkast staan.
Serveer met versgebakken pretzels, bij voorkeur die van Ditsch!!!
Fotobron: Eric Gradner / Flickr
Basisrecept hummus
Een supermakkelijk recept en zo klaar.
Ingrediënten
1 blik kikkererwten (400 gr)
1 teentje knoflook, geperst
3 eetlepels tahin (sesampasta), goed schudden voor gebruik
2 eetlepels vers citroensap
1 flinke theelepel gemalen komijn
olijfolie naar believen
peper en zout
Bereiding
Ik maak het met mijn staafmixer met opzet. Alles mixen totdat het een mooi smeersel wordt, eventueel meer olijfolie en op het eind wat water toevoegen.
Voorzichtig met de knoflook, die kan bitter worden als je van plan bent de hummus een paar dagen in de koelkast te bewaren. Voor een pittigere versie hummus voeg ik een goede theelepel chilivlokken toe en/of een theelepel gerookte paprikapoeder. Kikkererwten of kichererbsen koop ik altijd in Duitsland, net zoals de grote witte boterbonen in blik. Goedkoper en betere kwaliteit dan in Nederland. Tahin vind je in de supermarkt of in de Turkse winkel.
Garneren met een paar hele kikkererwten, een scheutje olijfolie, een handje granaatappelpitten, wat verse munt, of iets dergelijks.
Fotobron: By Charles Haynes from Hobart, Australia - Baba Ganouj, CC BY-SA 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=57141436
Baba Ganoush
Ingrediënten
3 aubergines
3 teentjes knoflook
1 flinke eetlepel tahin (sesampasta) goed schudden voorgebruik
1 -2 theelepels gemalen komijnpoeder
sap van een hele citroen
olijfolie
peper en zout
Bereiding
Verwarm de oven op 190 gr C.
Snij de aubergines in de lengte doormidden en kerf met een scherp mes de snijkant in ruitvorm in. Besprenkel met olijfolie en leg met de snijkant naar boven op een bakplaat. Ongeveer 45 minuten.
Pak de knoflookteentjes in alufolie en leg erbij om te poffen.
Schraap met een lepel het vruchtvlees uit de schil van de aubergines en doe in de keukenmachine, samen met de knoflookteentjes (wel eerst pellen). Voeg de tahin, komijnpoeder en twee eetlepels olijfolie toe en draai tot een grove puree.
Op smaak brengen met peper, zout, citroenzest en -sap en eventueel wat extra komijnpoeder of olijfolie.
NB! De aubergines hoeven echt niet van die grote glanzende exemplaren uit de supermarkt te zijn. Ik koop ze meestal in de Turkse winkel, vaak kleiner en een beetje gerimpeld, maar net zo lekker en een stuk goedkoper.
Bulgursalade met kikkererwten
Deze salade kan ook met couscous gemaakt worden en is super eenvoudig en een mooie begeleider van lamsvlees of kip of zomers op het terras met een lekker glas wijn.
Ingrediënten
200 gr bulgur
200 gr water
1 eetlepel olijfolie
1 theelepel ras al anout (Marokkaans kruidenmengel)
komkommer
radijsjes
cherrytomaatjes
handvol gedroogde abrikozen, 60 minuten geweld in warm water
handvol verse munt
handvol verse peterselie
handvol granaatappelpitten
sap van ½ citroen
goede olijfolie
zout en peper naar believen
Bereiding
De bulgur bereiden volgens de aanwijzingen op de verpakking. Ik doe er altijd een lepel olijfolie en wat ras el hanout bij voor een wat exotisch aroma. De kant-en-klare bulgur laten afkoelen en daarna de andere ingrediënten klein snijden, toevoegen en door elkaar roeren.